Oscarsteatern

Tänk om väggar kunde tala… då skulle de nog både sjunga och dansa, för på Oscarsteatern trallas det i trapporna, det dansas i dammet och här finns musiken i väggarna. Isaac Hirsch är namnet på den penningstarke byggherre som i början av 1900-talet lät uppföra en ny teater för att ge operettkonsten en permanent hemvist i huvudstaden. Teatern döptes efter den då regerande monarken, Oscar II, som på nåder gav sitt tillstånd.

 

Albert Ranft, Stockholms teaterkung på sin tid, drev Oscarsteatern från starten fram till 1926. Gösta Ekman d ä var teaterchef när Oscarsteatern var talscen under åtta år, sen tog Gustaf Wallenberg eller ”Wally” över och då blev det mer lyx och show. Efter olika regimer övertogs Stockholms operettscen 1947 av Sandrews. För film- och teaterkungen Anders Sandrew blev Oscarsteatern hans speciella skötebarn – inte för att den gav någon vinst direkt, tvärtom. Man fick vara glad om det hela gick ihop något sånär.

 

Jarl Kulle debuterade i musikalgenren som professor Higgins, medan däremot hans Eliza, Ulla Sallert, hade många Oscarssuccéer bakom sig. 766 föreställningar av My Fair Lady från 1959 till 1961 följdes under senare delen av 70-talet av en ny ”Lady”-sejour med 385 föreställningar med Jarl Kulle igen, nu med Anna Sundqvist som blomsterflicka.

 

Största succén genom tiderna är Andrew Lloyd Webbers The Phantom Of The Opera. Musikalen hade premiär den 27 oktober 1989 och spelades i sex år. 1173 föreställningar gavs och sågs av 1 055 800 personer.

 

1998 tog Vicky von der Lancken över Oscarsteatern. Sedan dess har musikal, fars och revy avlöst varandra. Sedan 2004 drivs Oscarsteatern av Vicky Nöjesproduktion och 2Entertain, och under denna tid har föreställningar så som Sugar, I hetaste laget, Singing In The Rain och Spamalot spelat för fulla hus.

SALONGEN

Vår teatersalong och våra foajéer går i vitt, grönt och guld. Teatern är väl lämpad för konferens, vi kan ta emot upp till 947gäster sammanlagt. Salongen är uppdelad i tre delar; parkett, första balkong och andra balkong, med möjligheten att utnyttja bara vissa delar så passar vi alla grupper, från den lilla till de stora.

Vi har dock inte prutat på vår sittkomfort i salongen, våra stolar på parkett byttes ut sommaren 2010 och är helt nya, stolarna på balkong/rad 1 är specialbyggda av NK på 50-talet och tillsammans med original stolarna som pryder balkong/rad 2 totalrenoverades dessa sommaren 2011.

GULDFOAJÉN

Guldfoajén är hjärtat för mingel och utställare. Guldfoajén är en del av pausytan för fika och lunchpauser men går också att ordna egna evenemang och bjudningar i. Mingel upp till 300 personer och sittande gäster ca 100 personer.

I vår vackra Guldfoajé i jugendstil finns det plats för 100 sittande gäster och efter middagen dukar vi om till ståbord och dans om så önskas. Berätta bara för oss vad ni vill uppleva på er viktigaste dag så lovar vi att vi ska överträffa era förväntningar.

RESTAURANG TREDJE RADEN

Med läge högt uppe i teatern och utsikt över Kungsgatan ligger vår restaurang Tredje Raden som lämpar sig både för middagar och mingel och har plats för upp till 100 sittande gäster och 200 minglande gäster. Vi kan catera mat efter era önskemål och har även ett kök på plats för matförberedelser. Detta i kombination med vår rutinerade personal gör detta till en perfekt yta för både finare middagar till enklare mingel med dryck och snittar samt som renodlad möteslokal. Vi har fullständiga rättigheter.

BIBLIOTEKET

Konferera bland gamla manuskript och kostymer högst uppe i teatern och få en kreativ känsla under mötet. Med plats upp till 10 personer.

Förr var det syateljé här, men nuförtiden så sys det inte mycket på Oscarsteatern utan sys upp i olika ateljéer runt om i stan. Då togs tillfället i akt att skapa ett Bibliotek av detta rum istället och scenografen Thomas Franck tog år 2000 på sig uppgiften att designa och inreda det.

Våra böcker i Biblioteket är skänkta av skådespelare och personer som haft teater/musiklitteratur i sina hem, bl a har vi haft stor hjälp av teaterentusiasten och fd journalisten Per Sundström som både bidragit till att bygga upp, och underhåller utbudet.