”Så mycket bättre”-aktuelle Olle Jönsson och bandet Lasse Stefanz gör stor Sverigeturné våren 2023

Lasse Stefanz fyller 55 år. I höst hyllas deras musik av artisteliten i Så mycket bättre. Samtidigt förbereder bandet en lyxig konsertshow. - Vi ska bjuda på nya sidor av Lasse Stefanz, säger sångaren Olle Jönsson.

2Entertain part of Moment Group

 

Bandet har slagit allehanda rekord, slitit ut turnébussar, toppat listor, vunnit priser och sålt hundratusentals skivor. Efter 55 år har Lasse Stefanz självförtroende nog att göra en stor turné, inför sittande salong. Några uppmuntrande ord från en tv-producent fällde avgörandet. När bandets sångare Olle Jönsson fick besked om tv-serien ”Så mycket bättre” föddes tanken. Att göra en serie unika showkonserter, långt bortom dansbanor och logar. När tv-serien går i mål, följs den upp med 22 unika kvällar. 

Lasse Stefanz bildades 1967 i Gärds Köpinge utanför Kristianstad. Den första replokalen låg i det lokala hönshuset. Det musikaliska underbarnet Olle Jönsson var då bara 12 år.
Bandets många låtar har inneburit mycket för både bandet och branschen – till och med ett lyft för konkurrenten 
Stefan Borsch i Vikingarna (!) och en svensk superhit för Shakin ́ Stevens ”Oh Julie”. ”De sista ljuva åren” blev en milstolpe 1989-1990. Duetten med Christina Lindberg låg på Svensktoppen i 65 veckor. Låten är en av P4:s största svenska hits. Lasse Stefanz tävlade också i Melodifestivalen 2011 med bidraget ”En blick och nånting händer”.

Även om gruppen tidigare gjort en eller annan konsert är det blott ett fåtal, sett till 55 långa dansbandsår. Vårens turné blir den första som visar upp Lasse Stefanz repertoar, i kombination med Olle Jönssons hemliga covers från Så mycket bättre. Producenten Janne Andersson säger att musikföreställningen ska visa en ny sida av gruppen. 

– Lasse Stefanz har släppt plattor, singelhits, souvenirer, t-shirts, till och med rött vin, och det gör mig fascinerad. Bandet har haft stor betydelse för vår samtid. Lasse Stefanz hitlåt ”Leva tills jag dör” har till och med inspirerat titeln på en ny biofilm i höst. Med en så lång karriär finns det mycket spännande stoff. Nu får vi visa upp Sveriges största band på ett nytt sätt, säger producenten Janne Andersson. Regissör blir Per-Magnus Andersson, med meriter från musikalen Så som i himmelen, Robert Gustafssons show med Rolandz och Pernilla Wahlgrens turné Hybris. ”Per-Magnus har förståelse för Lasse Stefanz stora betydelse och djup”, säger Janne Andersson.

– Det krävs en unik regissör att hantera bandets rika låtkatalog. Konserten kan bli en ögonöppnare även för nya generationer. Lasse Stefanz är inte bara landets största dansband, de är även landets största countryband och redan inskrivna i musikhistorien, säger Janne Andersson.

 

 

 

FAKTA

OLLE JÖNSSON
Ålder: 
67
Familj: Hustrun Gunilla, barnen Dan och Lina.
Bor: Röetved, norr om Kristianstad.
Bakgrund: Sångare i Lasse Stefanz, som han och några skolkamrater bildade 1967. Olle hade då inte ens uppnått tonåren, men hans föräldrar tvivlade inte på den musikaliske och viljestarke sonen. Det Grammis-belönade bandet har nått stora listframgångar med bland andra ”De sista ljuva åren”, ”Det regnar och regnar”, ”Oh Julie” och ”Peppelinos bar”.
Det visste du inte om mig: En stor supporter till tyska rockbandet Rammstein. Är sedan många år samlare av ovanliga Zippo-tändare.

Turnéplan

16/2 Vara, Konserthuset

17/2 Malmö, Nöjesteatern

18/2 Helsingborg Arena

2/3 Karlskrona, Konserthusteatern 

3/3 Växjö, Konserthuset

4/3 Kalmar, Kalmarsalen

9/3 Jönköping, Konserthuset 

10/3 Nyköping, Culturum 

11/3 Eskilstuna, Lokomotivet 

17/3 Örebro, Conventum 

18/3 Norrköping, Flygeln

29/3 Gävle, Konserthuset 

30/3 Bollnäs, Kulturhuset 

31/3 Östersund, Folkets Hus 

1/4 Sundsvall, Tonhallen

2/4 Umeå, Idunteatern

12/4 Uppsala, Konserthuset

13/4 Västerås, Konserthuset

14/4 Karlstad, CCC

15/4 Linköping, Konsert & Kongress 

21/4 Borås, Åhaga

22/4 Göteborg, Lorensbergsteatern

 

Lasse Stefanz turné våren 2023 presenteras av 2Entertain. Regi: Per-Magnus Andersson. Producent Janne Andersson

 

Biljetterna släpps den 28 oktober 10:00 på Showtic.se

Läs mer om showen här