Ledins teaterdröm blir verklighet i Höga Kusten

Bygdespelet ”Höga Kusten – Sanningar och skrönor på sågverkens tid” av Tomas Ledin. Världspremiär i Lövvik 11 juli 2024.

Detta är berättelsen om Sverige i förra seklet.

Men det kunde lika gärna vara historien om vårt Sverige av idag.

I en tid där samhällen glider isär och polariseras lever hoppet med de som förstår magin i en utsträckt hand. Förenar vi våra händer, då kan alla nå längre. 

I Lövvik där Ångermanälven mynnar finns runt 80 bofasta personer. De var fler förr. Men idag har förenade krafter av en ohejdbar ordförande i byföreningen, en lokal snickare, montör, elektriker och killen som hade en duglig lastbil, eldsjälarna i kommunalpolitiken och näringslivet, en drivande teaterchef, en till Stockholm utflyttad popstjärna samt tusentals ideella arbetstimmar byggt en modern, storskalig friluftsteater där ett helt nytt bygdespel ska uppföras mitt ute i obygden. 

Det är en vacker saga – med premiär den 11 juli 2024.

Bygdespelet heter ”Höga Kusten – Sanningar och skrönor från sågverkens tid.”

Berättelsen handlar om kraften i händer som når fram till andra händer. Om samhällen och familjer som går samman för att göra varandras liv större.

Det hela började 1893 när en pojke föds så fattig att gossen måste auktioneras bort. Han är föräldralös, ingen finns för att mätta hans mun. Köparen drar stor nytta av pojken. Jonas, det är pojkens namn, blir med åren en duktig sågare i Sveriges framväxande skogsindustri. Få kunde plocka så många plankor ur en enda stock som Jonas.

”Jo, min farfar hette också Jonas. Han blev också bortauktionerad och växte upp här i trakten runt sågverken. Bygdespelet Höga Kusten är vårt sätt att ta av oss hatten för Jonas och hans generation” säger Tomas Ledin som hade sin barndoms somrar i Lövvik. ”Alla de män och kvinnor som gav Sverige sin välfärd. Vi vill göra ett bygdespel för deras och vår skull. En föreställning som kan leva i många, många år. För dess historia är evig och – kanske just i dessa tider – värdefull att föra vidare.”

Tiden runt Norrlands sågverk var fylld av industrialism, tillväxt och framtidstro. Men även av misär, tjänstehjon och djupa klyftor. På ena sidan satt skogbaronerna på punchverandor. På andra sidan arbetade sågställare och flottare. I denna åtskilda värld möter Jonas kärleken hos den vackra Svea, dottern till traktens storbonde. En till synes omöjlig kärlek i en tid som är på väg mot gevärsmynningarna i Ådalen 1931.

Höga Kusten är en vacker saga där kärlek triumferar över girighet. 

Det är ett musikaliskt glädjepiller. En historia som vill bygga broar till motsatta sidan, där händer förenas för att människor ska nå längre i sina liv.

Fröet till bygdespelet och Höga Kusten Friluftsteater kom med albumet ”Höga Kusten”. En platta som Tomas Ledin gav ut 2005. 

”Skrivandet går alltid lätt när jag bär på sånger som vill ut. Och dessa berättelser ville verkligen höras. Plattan var en fröjd att få göra. Och glädjande tog publiken emot den med öppna armar. CD:n gick raka spåret till topplistans förstaplats och premierades med en Grammis för låtar som ”Ä Lu Oäten” och Hammaren Unner Bönninga” säger Tomas.

Bygdespelet Höga Kusten och Höga Kusten Friluftsteater blev verklighet tack vare ett nära och varmt samarbete mellan Lövviks By- och idrottsföreningsordförande Tommy Bergquist och framsynta personer som Andreas Gylling och Malin Svanholm på Kramfors kommun. Hand i hand med byinvånare gjorde man detta till synes omöjliga projekt möjligt. 

Och – tack vare duktige teaterchefen Bosse Andersson från 2Entertain. Han tittade på Tomas Ledin och sa: ”Det här måste vi göra något av! Denna ögonbedövande vackra plats med sina berg och vattendrag, din stora sångskatt, den duktiga lokala turistnäringen och bygemenskapen här i Lövvik. Här ska vi bygga en friluftsteater och sätta upp ett bygdespel med nya låtar från din penna. Allt baserat på din farfars och farmors vackra saga. Detta måste göras!”

Sagt och gjort. Tomas sökte kontakt med manusförfattaren Pär Nymark och under några kreativa månader växte en historia upp från tomt papper, löst baserad på kärlekssagan mellan farfar Jonas och farmor Svea. De två unga möts, förenas, växer sig starka, trotsar motstånd, klasskillnader och gevärskulor. Deras livskraftiga förälskelse väver en stark tråd genom hela bygdespelet. 

Höga Kusten är berättelsen om vår moderna svenska historia. Om kraften i Ådalen i början av förra århundradet, om alla de rikedomar som vanns och förlorades. Om uppoffringar som bar frukt. Och de som föll döda mot marken. Det var en tid rik på historier i en av Sveriges mest natursköna delar – Höga Kusten.

De senaste åren har varit arbetsintensiva. Mellan rockturnéer, 70-årsfirande, TV-dokumentärer, filmproduktionen av ”En del av mitt Hjärta” samt Symphonia – den stora konsertframgången med dirigenten Peter Nordahl – fanns ändå tid i almanackan för att skriva nya sånger för bygdespelet. Hösten 2022 gjordes den första readingen av föreställningen med skådespelare. I september i år anslöt regissören Markus Virta, kanske mest känd för musikalsuccén ”Så som i himlen” på Oscarsteatern i Stockholm. Och under denna höst gjordes ett antal auditions med skådespelare och musiker från regionen.
 
Med en budget på ca 7 miljoner kronor färdigställdes sommaren 2023 en helt ny kulturscen på norrlandskusten – Höga Kusten Friluftsteater, med plats för 900 sittande i publiken. Detta efter att tusentals ideella arbetstimmar av förenade händer från bygdens eldsjälar.

 ”Det har varit självklart för mig att engagera mig. Den här bygden har betytt så ofantligt mycket för både mig och min familj, för flera generationer. Jag har mina rötter häruppe. Så – du kommer garanterat hitta mig i publiken i Lövvik den 11 juli nästa år. Hoppas vi ses då! Hälsar Tomas Ledin och hela ensemblen.

 

Höga Kusten – Sanningar och skrönor på sågverkens tid – Ett bygdespel av Tomas Ledin. 
Världspremiär den 11 juli 2024 på Höga Kusten Friluftsteater. 

Medverkande: Morgan Alling, Sussie Eriksson, Jens Nilsson, Tova Hollender, Stina Johansson, Klas Wiljergård, Victor Morell, Marta Parkman samt stor ensemble och orkester.

Musik och sångtexter: Tomas Ledin

Regi: Markus Virta 

Manus: Pär Nymark

Produceras av 2Entertain, Vicky Nöjesproduktion och Live Nation.

Biljetterna släpps torsdag 14 december på Showtic.se

2Entertain part of Moment Group