KULTURBÄRARNA – en flermansmonolog med bara bärande roller

Vad händer egentligen ute i garderoben under en pågående föreställning? En alldeles egen föreställning! I garderoben visar det sig hänga en hel folksamling av kulturbärare som plötsligt får synas i rampljuset.

VICKY NÖJESPRODUKTION

 

Efter att i tio år ha spelat sin hyllade enmanskomedi Sufflören på Dramaten kommer nu Andreas T Olsson med en ny monolog till Oscarsteatern. Kulturbärarna är skriven i samma anda som Sufflören och precis som i Sufflören har Andreas ett extra regiöga, en V. I. S. (Vän I Salongen). I Sufflören var det Gösta Ekman, i Kulturbärarna är det Claes Eriksson.

– Vi lever i djupt deprimerande tider och att just nu få tillbringa tid i en repetitionssal tillsammans med Claes Eriksson för att skapa något som ska locka till skratt och eftertanke känns som ett privilegium, säger Andreas T Olsson.

Det är skådespelarna, artisterna och författarna som syns, klär helsidor i DN och får vara stjärnor på slott. Men det är många fler som är med och bär kulturlivet. I denna föreställning är det personerna bakom och vid sidan om som har huvudrollen. 
Möt Kulturbärarna.

I garderoben under en pågående föreställning möter vi Garderobiären som använder garderoben som kostymförråd där han låter oss möta ett pärlband av sorglustiga existenser: den osynlige statisten, den nitiske autografjägaren, läkaren i salongen, museivakten som blir förälskad i en tavla, skådespelaren som spelar björn på Skansen. För att nämna några.

Kulturbärarna är en melankomisk föreställning som synliggör de ovärderliga krafter som ingår i kulturens ekosystem, om än i det tysta. 

En första version av Kulturbärarna gjordes för SVT oktober 2020, men hittar nu hem i utvidgat skick i mötet med en livs levande publik på Oscarsteatern.

– Publiken är ju de riktiga kulturbärarna. Ytterst handlar föreställningen om dom, konstaterar Andreas T Olsson som inte skäms för att kalla sig publikfriare…  

Föreställningen är ca 1 tim och 40 min, utan paus

Premiär 6 november 18.00
Spelar efter premiär 7, 14 och 15 november 19.30 samt 12 och 13 december 19.30. 

Biljettsläpp måndag den 10 oktober kl 10.00 på Showtic.se

Kulturbärarna är en samproduktion av Vicky Nöjesproduktion och 2Entertain.

 

 

MEDVERKANDE 

I rollerna: Andreas T Olsson

Manus och regi: Andreas T Olsson

V. I. S. (Vän I Salongen): Claes Eriksson 

Scenografi: Bengt Fröderberg

Maskdesign: Katrin Wahlberg
Ljusdesign: Mikael Kratt 

Ljuddekor och musik: Fredrik Meyer

Rekvisitör: Tintan Hultin

Kostymhjälp: Ulrika Lilliehöök

Producent: Johan von der Lancken

Exekutiv producent: Vicky von der Lancken 

Medproducent: Bosse Andersson

Foto: Mats Bäcker 

Grafisk design: Therese Sandström 

Rörligt annonsmaterial: KANTANT

Marknadschef: Helene von Schwerin

Biljett- och Försäljningschef: Elisabeth Johansson

Projektledare: Marie Schröder

Ekonomi och administration: Barbro Ekdahl/ATN

Juridiskt ombud och rådgivare: Poa Strömberg