2Entertains historia

1987–1997

Entreprenörerna Janne & Bosse skapar revysuccé i Falkenberg
Historien börjar med Produktionsgruppen i Halland och Stefan & Kristers revy. Bosse och Janne Andersson sätter upp revyn Skåpbubblor på Stadsteatern i Falkenberg 1988. Föreställningen säljer slut de 1500 tryckta biljetterna och totalt säljs 7 000 biljetter.

Med Bosse Andersson som vd byter gruppen 1991 namn till Nöjespatrullen och året därpå startar artistverksamheten med dansbandet Matz Bladhs.

Under en promenad längs Ätran i Falkenberg 1995 får Bosse Andersson en idé om hur det vackra grönområdet kan användas och den följande sommaren är det historisk premiär på första Vallarna-föreställningen, Hemlighuset.

1997 etablerar sig Nöjespatrullen i Stockholm genom ett samarbete med Hasse Wallman och Wallmans Salonger. Dinnershow-konceptet utvecklas till en kringsresande turné, där Martin Stenmarck och Tess Merkel från Alcazar är med som första artister.

1998 –2003

Falkenbergsduon etablerar sig i fler städer och börsnoteras

1998 producerar patrullen komikern, ståupparen och skådespelaren Thomas Peterssons första fars Bäddat för sex. Ett samarbete med ”Skara”-Bert Karlsson inleds som snart leder till seger i Melodifestivalen och TV-serien Fame Factory.

2000 börsnoteras Nöjespatrullen, med Sveriges roligaste aktie och styrelse med bland andra Stefan Gerhardsson, Krister Classon och Thomas Petersson. När Trollkarlen från Oz går upp Lisebergsteatern är det början på en lång Lisebergs-era som pågår än idag. Nöjespatrullen öppnar kontor i Oslo och förvärvar teatern Chat Noir.

2002 fyller Nöjespatrullen 15 år, byter namn till 2Entertain och firar med att köpa Powerart, som jobbar med krogshower på Rondo. Den första showen tillsammans blir mer än bara en show: supertrion Kicki, Bettan & Lotta skapas.

2003 är Zlatan stor inte bara på planen utan också på scen. Thomas Petersson gör succé med föreställningen Var e Zlatan? och spelar för utsålda hus i Halmstad, Malmö och Göteborg. Fame vinner Melodifestivalen.

2004–2011

Publikrekord, premiärer och uppköp av Hansen

2004 inleds ett viktigt samarbete mellan 2Entertain och Vicky von der Lancken. Den första gemensamma produktionen Singin’ in the rain får premiär 2006.

Det norska rederiet Color Line låter 2Entertain leverera all underhållning till kryssningsfartyget M/S Color Fantasy och så småningom påbörjas även ett samarbete med Fritidsresor, där 2Entertain får ansvar för underhållningen på deras Blue Village-hotell.

2007 köper 2Entertain Hansen Event & Conference, som arrangerar konferenser och event över hela världen. Sveriges vackraste friluftsteater Vallarna fyller tio år och firar publikrekord med 72 600 besökare under sex veckor.

2009 sker ytterligare ett avgörande förvärv när 2Entertain köper Wallmans Nöjen och breddar verksamheten med fler scener och artister. Sedan 2Entertain och Wallmans påbörjade sitt samarbete, med ett unikt dinnershowkoncept på turné, hade bröderna Andersson och Hasse Wallman fört diskussioner om att tajta till banden.

2010 sätts Queen-musikalen We Will Rock You upp och lockar närmare 100 000 besökare. Tomas Ledins första krogshow har premiär 2011 på Rondo och fortsätter därefter på Cirkus i Stockholm. Dirty Dancing blir ”dansikal” på China Teatern med premiär på alla hjärtans dag.

I maj 2010 blir 2E Group namnet på det stolta moderbolag som har döttrarna 2Entertain, Hansen Event & Conference och Wallmans Nöjen. Tre bolag startade av entreprenörer, som passionerat satt sin prägel på verksamheten. Vart och ett med sin speciella och viktiga historia där närvaro och upplevelse är i fokus.

2012 – 2016

I april 2012 lanserar 2E Group en ny och spännande nöjesportal på nätet – SHOWTIC.se. Ambitionen är att skapa något mycket större än bara en e-butik för biljetter, utan en levande och aktiv mötesplats för teater, show, konsert och musikal, där gästen har möjlighet att komma närmare föreställningar, artister och titta in bakom kulisserna.

7 maj 2012 firar 2Entertain 25 år med en födelsedagsfest på Rondo full av glädje, gemenskap, musik och tillbakablickar.

Musikalen Rock of Ages fick strålande recensioner och spelade vår och höst på China Teatern, Hansen tog hem det omfattande uppdraget Volvo Ocean Race för fjärde gången, Wallmans i Köpenhamn firade 10-årsjubileum med succéshow och all time high-resultat. Och på Hamburger Börs och Rondo spelade Magnus Ugglas krogshow för fulla hus.

Här och nu och i framtiden…

År 2017 firade vi 30 år inom Upplevelseindustrin!

Idag är vi ett av de ledande produktionsbolagen inom upplevelseindustrin i Sverige. När Produktionsgruppen i Halland startade i brandstationen i Getinge för 31 år sedan var det få som kunde ana att vi skulle vara där vi är idag. Mycket har hänt längs vägen och det har varit en spännande resa som tagit oss hit. Vi brinner för show, musikal, teater, dinnershow, artister och möten som skapar relationer och bygger broar. Vi är ett företag med mycket hjärta, värme och engagemang hos våra medarbetare inom alla områden. Just engagemanget är en av de viktigaste nycklarna till att vi är där vi är idag.

2017 bytte koncernen namn från 2E Group till Moment Group.