Simon Zion

Simon Zion är en multiinstrumentalist, sångare, producent och låtskrivare från södra Finland och Norra Sverige som numera bor i Stockholm. Han tog Sverige med storm när han 2015 rev av ”Rage Against the machine” i Globen under finalen av Idol där han kom 3a.

Simon har ett unikt och organiskt förhållande till musik och levererar högklassiga live-spelningar, solo med gitarr och loop-pedal likväl som trio, fullband och storband.
Simon beskriver sig själv som musiknörden nr: 1 med sång och gitarr som huvudinstrument. Men bli inte överraskad om Simon tar fram trumpeten mitt i ett set och river av ljuva toner för att övergå till gitarrsolon som ger kontrast till dagens moderna musik.

Januari 2017 släppte Simon EP:n, ”Where do we go from here” på Capitol Records, producerad av Måns Lundberg (Håkan Hellström, Deportees)

Därefter valde Simon att lämna skivbolaget och spenderade mesta delen av skrivandet i Los Angeles. Därifrån har han släppt 3 singlar som independent artist, Ego Avenue, Caligula och nu senast Obscene City (2018)
Obscene City, Simon’s latest track together with Vud, was written and recorded in Laurel Canyon and West Hollywood.
”We wanted to capture something retro with the tune, together with a never ending LA -night vibe. I feel really happy with putting this track out there and I’m in a very creative phase at the moment. Can’t tell you what it sounds like, but stay tuned for more!” – Says Simon.

Simon inspireras av allt från jazz till rock och medverkar i hela processen kring musikskapandet. Simon har en härlig karaktär som står ut i mängden, han har förmågan att trollbinda publik på såväl stora scener som i lilla jazzklubben, samtidigt som han är en väldigt jordnära människa med bra värderingar. Simon har hunnit se världen, följt sin musikaliska dröm samtidigt som han blivit pappa som 24-åring och det sätter stor prägel på hela hans musikaliska uttryck. Han skriver i låten She” om hur han måste lämna sin dotter för att göra det han brinner för, ”Joy was born as two” som handlar om att dela med sig och ändå kunna nå sina drömmar – då delad glädje är dubbel glädje och att det handlar om att ha kul på vägen, Simon ifrågasätter även landskapet i musikindustrin med ”Ego Avenue” och kommande musiken som Simon skrivit och producerat helt själv kommer sannerligen ha en intressant touch down, EP.n planeras att komma ut senare under 2018.

Simon fick sin första gitarr som sjuåring och har spelat sedan dess. Musiken har även tagit Simon till Monash Jazz konservatorium Melbourne, Australien, där han spenderade ett år.

Simon Zion har jämförts med bland andra Kurt Cobain, Bob Marley, Miles Davis, Jeff Buckley och Sting och har ett brett sångregister och ett unikt gitarrspel som sätter ID på låtarna.