Ann Söderlund

Egentligen borde det inte gå! Alla som har tittat på en höjdhoppsfinal i en stor tävling tänker samma sak, hur omöjligt det verkar att hoppa så högt över ribban. Men det går, tack vare att höjdhopparen Dick Fosbury en dag struntade i saxstilen och hoppade diagonalt mot ribban, hoppade upp med ytterfoten, med huvudet först och ryggen mot ribban – och sprattlade över. Innovationen ”dykstilen” gav Fosbury ett OS-guld 1968.

Jag älskar anekdoten som ni precis läste, men vad handlar den egentligen om? En galen man? Delvis. Mod? Absolut! Talang? Alla gånger! Innovation? Tusen gånger om. Alla har vi den inom oss. Egenskaperna som tillsammans bildar en kedja av kreativitet. Varför är den så viktigt funkar bäst om man vill tänja sin hjärna? Den mer bohemiska Pippi Långstrump-metoden där man ligger med fötterna på huvudkudden eller den som John Cleese förespråkar; nämligen att hitta sin kreativa hörna där man sätter sig och inväntar den gudomliga kreativitet?
Jag överdriver inte om jag säger att jag har fått frågan tusen gånger, ”Hur kan du som har så många barn och så mycket omkring dig vara så kreativ?”

Mångsysslaren Ann Söderlund är med sin rika erfarenhet en fantastisk föreläsare och hennes energi sköljer över salongen likt en orkan över havet.